GREANR ontwikkelt innovatieve, duurzame oplossingen voor telers in de agrarische sector. Wij werken nauw samen met de belangrijke partners in de keten en staan dicht bij de telers.

We kenden elkaar uit de wereld van de gewasbescherming. Jan is na zijn pre-pensionering parttime actief in consultancy jobs en Jan-Eric bouwt met veel passie aan zijn eigen pootgoed handelsbedrijf. Een probleem met residuen in aardappel bewaarruimten en een tip van een oude bekende doen onze wegen opnieuw kruisen.

Jan van de Voort

Leiding Commercie

Jan was voorheen directeur bij Bayer Crop Science NL en heeft in het verleden andere commerciële- en marketingfuncties in de gewasbeschermings-industrie gehad.

Jan-Eric Geersing

Product management & Technisch advies

Jan-Eric houdt zich bezig met het ontwikkelen van aardappelrassen en de verkoop van pootgoed. Voorheen heeft hij zich bezig gehouden met de ontwikkeling en marketing van kiemremmingsmiddelen en productmanagement van gewasbescherming.

Over GREANR

Onze eerste product innovatie wordt de GREANR Cleaner. Jan-Eric: “Uit onderzoek in het verleden in de kiemremming van aardappels heb ik veel kennis opgedaan met het gebruik van etherische oliën bij het reinigen van transportbanden in de bewaring. Daar is toen te weinig mee gedaan. Nu er een groot probleem is bij het reinigen van chloorprofam residuen in de bewaarruimten, is de tijd rijp om hiervoor een specialistisch middel op de markt te brengen.”

Over het ontstaan

We gaan terug naar de periode van 2003 tot 2006, dat Jan-Eric met toenmalige collega Wilbert Moes bij werkgever Luxan, in toenemende mate oriënterend onderzoek deden naar een bijproduct van de synthese van de etherische olie carvon, de actieve stof van de biologische kiemgroeiregulator Talent. Dit bijproduct d-limoneen, ook een etherische olie bleek een uitstekende reiniger van transportbanden die vervuild waren met het kiemremmingsmiddel Gro-Stop Basis met als actieve stof chloorprofam. Maar deze reiniger bleek ook tal van andere eigenschappen te bezitten, helaas ontbraken de financiële mogelijkheden om naast carvon nog een actieve stof te ontwikkelen. Dus bleef het bij reiniging en later verdween het geheel van de markt. Later bleek dat ze op een interessant spoor zaten.

Oro Agri

Jaren later ging meer dan een lampje branden toen de sterk naar citrus geurende formuleringen van Oro Agri onder de neus kwamen. Dit was het kiemstadium voor een sterk verbeterde versie van het reinigingsmiddel. Tijdens het bio-pesticide congres in Barcelona in 2016 werd de werkzaamheid van de formuleringen door Europa-manager Carol Pullen, van Oro Agri, diepgaand uit de doeken gedaan, maar dat was niet voldoende, buiten de congresuren om werd dan ook honderduit informatie uitgewisseld.

HDDS® GREANR Cleaner

Het is 2020, het bericht over het verbod op de actieve stof chloorprofam, van onder andere de Gro-Stop-kiemremmers, sloeg in als een bom. De ontwikkelingen rondom een nieuw, zeer krachtig reinigingsmiddel om een aardappelbewaarplaats echt schoon te maken, raken in een stroomversnelling. Met een formulering van een “cleaner”, die z’n basis kent in de Zuid-Afrikaanse kolenmijnen, groeit de eerste loot aan de stam van GREANR, de bedrijfsnaam waaronder we ons eerste product presenteren.